10 Haziran 2015 Çarşamba

Probiyotik ve Prebiyotik

Probiyotik ve Prebiyotik

Dünya ülkeleri, hastalıklara karşı savaş açarken yepyeni yollar denemeye devam ediyor. Son 10 yıldır antibiyotik kullanımına bağlı hastalıklar artış gösterirken, “Hayatımızda ne kadar Antibiyotik olmalı?” sorusunun da yanıtı aranıyor. Geçen hafta Almanya'nın ev sahipliği yaptığı G_7 zirvesinde Merkel antibiyotik kullanımının bazı bakterilere karşı direnç sagladığını ve bundan kaynaklanan ölümlerin gittikçe arttığını belirtti. Bu konu hakkında tüm devletlerin çalışma yürütmesinin önemini vurguladı.Oldukça düşündürücü ve korkutucu bir durumun icindeyiz.İşte tam bu noktada karşımıza tıbbın “İyi adamlar” olarak tanımladığı probiyotikler karşımıza çıkıyor.
Bağışıklık sisteminin güçlendirilmesinden, sindirim problemlerinin giderilmesine ve çocuk sağlığının korunmasına kadar pek çok yelpazede mikroplara karşı amansız bir savaş veren probiyotiklerin önemi gün geçtikçe
daha iyi anlaşılıyor.
 Beslenme  ve Diyet Uzmanı Aylin Aydın  probiyotik ve prebiyotikler hakkında kendi web sitesinde yazdığı  yazı bu ikilinin oldukca iyi isler çıkardiğini gösteriyor bizlere.

Prebiyotikler bağırsaklarımızda dostça yaşayan ve bize birçok fayda sağlayan yararlı mikroplar yani probiyotiklerin sayıca artmasına yardımcı olan yapılardır. Probiyotikler, bağırsaktaki mikroorganizma dengesini iyileştirerek, bağırsak florası üzerinde faydalı etkileri olan canlı mikroorganizmalardır


probiyotik_prebiyotik_01


1. Bağırsak hareketlerini düzenler
2. Mineral emilimini kolaylaştırır. (Kalsiyum ve magnezyum emilimini arttırır. Bunlar da kan ve kemiklerde kullanılır)
3. kan kolesterolünü düşürür.
4. kolon kanseri riskini azaltır..
5. zararlı bakterilerin çoğalmasını engelleyerek enfeksiyona yakalanma riskini azaltır.

probiyotik_prebiyotik

Prebiyotik Besinler: ANNE sütü, kuru baklagiller, pırasa, soğan, sarımsak, muz, yer elması, hindiba otu, kuşkonmaz ve bezelye prebiyotiklerin doğal kaynakları arasında yer alır.
Probiyotikler;
1. Yiyeceklerin sindirimine ve emilimine yardımcı olur.
2. Bağırsak duvarında kötü mikropların yerleşmesini engeller
3. vitamin üretimine katkı sağlar
4. Bağışıklık sistemini güçlendirir.
Probiyotik Besinler: yoğurt, peynir, turşu, ekmek, kımız, kefir probiyotik besinlerin kaynaklarıdır.


http://www.aylinaydin.com.tr



Hiç yorum yok:

Yorum Gönder