3 Temmuz 2014 Perşembe

Tavuk Eti Üzerine

Son yıllarda tüm yiyecekler hakkında olumsuz haberler alıyoruz.Kimi gdolu kimi hormonlu kimi kimyasal...İnsanlar ne yapacaklarını bilmiyorken bu arada çok iyi bir pazar oluştu .Organik ve doğal adı altında satışa sunulan bin bir türlü yiyecek ,içecek hatta giysiler insanlar tarafından kapış kapış edilmekte.Bunların bir çoğunun organik olduğunu dahi düşünmüyorum.İlaçsız toprak mı kaldı? Hangi doğallıktan bahsediyoruz ?Organik ürünler şöyle dursun da Türkiye'de son yıllarda yapılan gıda kontrolleri içimizi ferahlatırken diğer yandan da adamlar bizlere neler yedirmişler diyoruz.Tabi tanınmış büyük firmalar bu konuda daha dikkatli davranıyor  ve standartlara uygun üretimde bulunuyor.Haziran ayı başında Banvit'in toplantısına katılmış ve bu konuda ne kadar hassas çalıştıklarını görsellerle bizlere paylaşmışlardı. Şehir efsanesi ile insanların korktuğu,yemeğe çekindiği tavuğu bizlere doğrularıyla anlattılar.Geçmiş yazılarımı okursanız detaylı şekilde anlatımda bulunmuştum.Bende Banvit'ten bağımsız , başarıları ve açıklamaları ile takdir edilen,sevilen Beslenme ve Diyet Uzmanı Aylin Aydın 'a bu konuda beni bilgilendirmesi için rica ettim ve kendi beni kırmayarak bazı açıklamalarda bulundu. Bunlar sırayla tavuğun besin değeri ,pişirme yöntemi ve piliç alırken dikkat edilmesi gerekenler...


Tavuk;


Tavuk eti yağsız, proteince zengin ve liflerinin kısa oluşu nedeniyle çiğnenmesi ve hazmı kolay bir gıdadır. Ekonomik oluşu sayesinde de bol miktarda tüketilebilecek önemli bir protein kaynağıdır. Tavuğun parçalarının her biri farklı özelliktedir, aile içinde farklı tercihlere böylelikle çok rahat çözüm olur. Örneğin protein daha çok göğüs etinde, yağ ise boyunda yoğunlaşmıştır. Göğüs eti en düşük yağ (yüzde 9) ve en az kolesterol (67 mg/100 gr) içeriğine sahip olan parçadır.
Protein ve yağ içerikleri açısından önemli avantaja sahip olan tavuk eti özellikle demir, fosfor ve B grubu vitaminlerinin de iyi kaynağıdır. Tavuktaki but eti, göğüs etine göre daha fazla B2 vitamini (riboflavin) ve B1 vitamini (tiamin), daha az da niasin vitamini içerir. Tavuk but etinde, göğüs etine kıyasla demir, çinko ve sodyum içerikleri de daha fazladır.


*Tavuk etinin besleyici değeri yüksektir.

B2, B6, B12 gibi sinir sistemini besleyen ve destekleyen vitaminler yönünden de zengin bir besin kaynağıdır. Özellikle niasinin en zengin kaynağıdır. Etler içinde A vitaminin en çok bulunduğu et türü tavuk etidir.
Niasin, vücutta enerji üretimi, beyin fonksiyonları ve cilt sağlığı için gerekli olan B grubu vitaminlerinden biridir. Niasin ayrıca, kan şekerini dengelenmesinde ve kolesterol seviyesinin düşürülmesinde etkili olduğu bilinen bir vitamindir. Sindirim sisteminin de düzenli çalışmasında da etkilidir.
Tavuk etinin mineral dengesi de metabolizma için ideal oranlardadır. Özellikle fosfor, potasyum ve sodyum içeriği de oldukça dengelidir. Sodyumu düşük olduğu için yüksek tansiyonu olan kişiler rahatlıkla tüketebilir. Besin değeri yüksek olduğu için birçok sağlık sorununu aşmayı hedefleyen diyetlerde ve günlük beslenmemizde yer almalıdır. Tavuk eti dana etine göre daha az demir içerir, bu nedenle tek başına tavuk eti dengeli beslenmeyi sağlayamaz. Haftada 2-3 kez tavuk, 2 kez balık ve 2 kez kırmızı et tüketilmesi ideal dengenin sağlanması için önemlidir.
Tavuk etinin besin değeri çeşitli kaynaklarda farklı gösterilmektedir. Bunun nedeni tavuğun beslenmesinin farklılığıdır. Tavuğun yediği yem türü, miktarı besin öğeleri miktarını etkilemektedir.
Tavuğun özelliklerinden faydalanabilmek için satın alma, saklama, pişirme ilkelerine mutlaka uyulmalıdır
.

*Pişirme yöntemi çok önemlidir .

Pişirme sırasında, pişirme yöntemi ve koşullarına bağlı olarak bazı vitaminlerde kaybolabilir. Vitamin B6 ve pantotenik asit pişirme suyuna geçerek azalabilir bu sebeple tavuk suyunu dökmeyin, mutlaka değerlendirin.
Tavuk etini ızgarada kömürleştirmeyin, alevle temasını engelleyin, çünkü kanserojen  
maddeler oluşabilir.
Pişmiş tavuk etinin besleyici değeri yeniden ısıtılması ile az da olsa bir miktar azalma gösterir. Tekrar tekrar ısıtmaktan kaçının, mümkün olduğunca pişirir pişirmez tüketmeye özen gösterin.

Tavuk etini birçok çorbaya katmanız hem lezzet açısından hem de besin değeri açısından sofranıza zenginlik katacaktır.
Haşladığınız veya ızgara yaptığınız tavukları salatalarınızın üzerine koyarak yeni ve değişik lezzetler oluşturabilirsiniz.
Nohut veya kuru fasulye yemeği pişirirken tavuk ilave ederseniz protein kalitesi ve dengesi çok iyi olur.
Ispanaklı börek yaparken tavuk ilave ederseniz, besin alımınızı güçlendirebilirsiniz veya tavuk ile bezelyeyi, karıştırarak börek içi hazırlayabilirsiniz.
Çocuklarınızın en sevdiği yemeklerden olan makarnaya ilave edeceğiniz tavuk, besin
öğesinden zengin bir öğün oluşturabilmenizde size kolaylık sağlar.
*PİLİÇ ETİ ALIRKEN DİKKAT EDİLMESİ GEREKENLER
Tavuk eti tüm et ürünleri gibi uygun koşullarda korunmadığı takdirde çabuk bozulup, bakteri üretebilir. Bu yüzden satışa gelene kadar soğuk zincirle taşınıyor olması çok önemlidir. Bundan sonraki aşama göz ile temasıdır. Tavuğun rengine çok dikkat etmeliyiz. Tavuğu paketten çıkardığımız zaman mutlaka kokusuz olmasına özen göstermeliyiz. Diri olmalıdır çok fazla gevşek ve yumuşak olmamalıdır. Eğer tavuk yapış yapış ise ürün tazeliğini yitirmiştir. Bu durumda mutlaka iade edilmelidir. Üzerinde yer alan etiketlere de dikkat edilmelidir

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder